FRIZERSKE USLUGE

FRIZERSKE USLUGE

O KOSI….

Kosa se neprestano obnavlja i njezin se životni ciklus odvija u nekoliko faza:

  1. Prvo je razdoblje faza rasta (anagen), koja traje od 3 do 5 godina – u tom stadiju kosa neprestano raste i jača. Čak 90 % vaše kose trenutačno je u toj fazi rasta.
  2. Kosa zatim prelazi u prijelaznu fazu (katagen) u kojoj nije aktivna. U toj fazi, koja traje približno tri tjedna, kosa ostaje na glavi, ali ne raste.
  3. Slijedi faza mirovanja i opadanja (telogen), kad se gubi kosa. Folikul vlasi ostaje neaktivan tri mjeseca, a zatim se ciklus ponavlja.

Kako bi njegovali i održavali svoju kosu lijepom i zdravom, potrebno je znati nekoliko stvari.

 Na kosu utječu mnogi čimbenici:

  • prehrana
  • kemijska obrada i pretjerana upotreba aparata za ravnanje i uvijanje kose
  • nepravilna njega
  • hormoni
  • uzimanje nekih lijekova

 Iako poteškoće s kosom mogu biti povezane s različitim uzrocima, često je uzrok upravo nedostatak nekih važnih vitamina i minerala, kao što su:

B-VITAMIN

Vjerojatno najvažniju ulogu u očuvanju zdrave kose imaju vitamini B-kompleksa, a osobito vitamini B3 i B7 (poznat i kao biotin). Zbog manjka vitamina B3 kosa može postati lomljiva i bez sjaja, a manjak vitamina B7 može uzrokovati pretjerano opadanje kose, odnosno usporiti njezin rast.

ŽELJEZO

Željezo je jedan od najvažnijih minerala za naše tijelo jer je nužno za odgovarajuću opskrbu stanica kisikom. Među tipične simptome nedostatka željeza spada i stalni umor, a prilično čest simptom nedovoljnog unosa može biti i povećano opadanje kose.

CINK

Cink sudjeluje u obnovi oštećene kose, a prije svega u tome da lojne žlijezde uz folikule vlasi funkcioniraju pravilno – dakle, da luče pravu količinu masnoće. Kod ljudi koji se suočavaju s pretjeranim opadanjem kose često se utvrđuje upravo nedostatak cinka.3